How to make bedak sejuk

09:15:00

Hai uollss . hari nih nak cerita pasal macam mana nak buat bedak sejuk . ini adalah percubaan pertama saya buat . alhamdulillah menjadi . hikss . tapi nak buat bedak sejuk nih ambik masa sikit ahhh . lama jugak nak buatnya .

Bahan bahan untuk membuat bedak sejuk nih sangatlah mudah ya gais . kita hanya perlu kan beras semata mata gais . mcm mak iolls guna beras pulut .

Lepas tu kita isikan beras tu dalam balang . masukkan air tu sampai tenggelam beras tu . letak lebih sikit air tu pun takpa . then , kita kena peram beras tu sampai 6 bulan . mcm iolls hari tu rendam bulan 5 . bulan 11 baru dapat buat haa .

Selepas 6 bulan , keluarkan beras tu . kita akan nampak beras tu mcm dah nak relai haa . bilas lah dua tiga kali .

Setengah orang masa nak bancuh tu , blender tapi mak iolls kacau ja . tu pun dah boleh larut beras tu . bancuh tu biar cair sikit sebab nanti nak titik senang sikit . dan siap bancuh dah boleh titik ler kat atas kain .

Lepas tu jemur kain tu kat tgh panas . siap! Bedak sejuk dah boleh di pakai . esok iolls cerita pasal khasiat bedak sejuk pulak . byeee .

You Might Also Like

3 budak baik

  1. hello darling.. jap akak x sure la komen ni smpai ke dak.. akak rasa cem kena edit je layout.. confusing =D

    ReplyDelete
  2. Baru tahu cara buang bedak sejuk....

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi membaca :)
Komen anda, amat saya hargai .

728 x 90

tarik penting

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers