Simple idea untuk pelamin bertunang .

12:52:00


Okay hari nih , nak mengajar sikit macam mana nak buat bunga pelamin . mcm kat sini haaa . cantik tak ? hihi


iolls handmade tauu . kay poyo sangat . buat sikit je . bab susun susun tu iolls buat lah haa . tak sussah pun haa nak buat bunga gitu . ada tengok dekat internet ada jual satu bunga nih antara harga 50 sen hingga RM 2.50 tau . buat sendiri nih boleh lah jimat kos , tp tidak menjimatkan masa anda . kahkah . so , jom mulakan tutorial kita . 

bahan dia mudah je ha , 
1- beli kertas creepe . kertas creepe nih merata ha jual , kat kedai jual bunga bunga ke , kedai alat jahitan ke , kedai barang pengantin lagi lah banyak uolls oi .
2 - gunting ofkos ler kan , kalau tau macam mana gunting kertas kan . 
3 - dawai kecil untuk ikat bunga 
4 - dawai yang buat pagar ke apa ntah tu haaa

kertas creepe kan panjang , dlm satu kertas tu boleh dapat 4 bunga tau . satu plastik kertas creepe tu lebih kurang RM 4.50 je haa .

mula mula , gunting kertas creepe tu , ikut ukuran yang uolls suka . mcm iolls potong 4 haaa . then , untuk lapisan dia letak lah lebih kurang 5 keping kan , untuk kita tarik dijadikan kelopak nanti .


lepas gunting tu , susun kertas tu bagi sama . then ,  lipat dia mcm nak buat kipas tu . alah mcm kecik kecik dulu tu haaa main kipas kipas . 


letakkan dawai untuk ikat dia nanti dekat background .


bukak kan dia , jd mcm kat atas nih haa . 




tarik ,  satu satu lapisan kertas creepe tu untuk jadikan dia kelopak bunga .



maka terhasillah bunga bunganya . yeye !


okay ini contoh pelamin bertunang yang weolls gigih siapkan ! hehe . untuk , tempat duduk tu , guna sofa je . sofa yang tak ada tempat sandar tu . letak lah kain alas gitu haa . yang macam bantal panjang tu pulak . just gunakan bantal baby yang bulat tu . then gulung gulung dengan kain . senang je nak buat haa . 


sebelum terlupa , haa , nak gantungkan bunga bunga tu weolls gunakan dawai mcm nih . alarh , beli kat kedai hardware tu haa . hahaha

tak payah nak susah susah nak memahal . buat sendiri je haa

okay ini ajalah , nanti iolls buat tutorial lain pulak okay ? selamat mencuba gaiss !





You Might Also Like

2 budak baik

  1. iolls? cmne nak sebut eh... hahaha..

    fuh rajin dan sabar jjuga ye menyiapkan deko untuk pelamin.. cantik2...

    ReplyDelete
  2. Jimatlah kalau macam ni. Hehe

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi membaca :)
Komen anda, amat saya hargai .

728 x 90

tarik penting

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers