Ijazah sarjana muda sains kemasyarakatan

15:39:00



No automatic alt text available.
Bismillah.

okay hari nih rasa nak share pasal kos yang saya ambil . memandangkan masa saya nak isi borang UPU punya lah susah nak cari maklumat tentang kos nih . iyerlah kos tak glamour kan . okay , sebelum tu . mesti ada yang tertanya tanya kan saya ambil kos apa ?  saya ambil ijazah sarjana muda sains kemasyarakatan . Major dalam development planning and management . 
saya singkatkan yer nama kos SK = sains kemasyarakatan .
Di USM , school of sosial sciences menawarkan 3 ijazah . 
1. ijazah sarjana muda sains kemasyarakatan 
2. ijazah sarjana muda kerja sosial 
3. ijazah sarjana muda ekonomi 
saya akan lebih banyak bercerita tentang kos SK kerana itu kos saya . lol . okay memula sekali awak awak rasa SK nih belajar pasal sains ke ? tettttt , salah ! SK merupakan aliran sastera walaupun kat depan ada perkataan sains yer . so , bagi adik adik aliran sains jangan tersalah pilih yer . ramai jugak yang tersalah pilih , dek kerana tertipu dengan perkataan sains kat depan tu je . Please make some research before apply sesuatu kos okay.
untuk School SK , ijazah semuanya selama 4 tahun . okay , untuk kos SK akan ada pengkhususan dalam bidang tertentu . terpulang kepada kita untuk ambil pengkhususan apa . masa di semester 1 , semua jenis pengkususan kita akan belajar untuk mendedahkan kita , sebenarnya kita minat dengan pengkhususan apa . 

untuk semester pertama , semua pelajar di wajibkan untuk ambil kursus pengantar .
pengantar antropologi dan sosiologi . 
untuk subjek nih akan belajar tentang teori teori klasikal antropologi dan sosiologi terhadap pemahaman kita mengenai struktur utama masyarakat dan tingkah laku manusia. contohnya macam , kita biasa lihat masalah ponteng sekolah . okay dari pendekatan subjek nih kita akan belajar teori teori kenapa student tu ponteng sekolah and so on . 
pengantar ekonomi 
siapa yang pernah ambil ekonomi masa matrik atau STPM . hah , lebih kurang sama je . cuma ada lah penambahannya . bagi siapa yang tak boleh nak masuk ijazah dalam ekonomi . kos SK merupakan salah satu jalan untuk ambil kos Ekonomi dgn mengambil pengkhususan dalam ekonomi . 
pengantar sains politik 
dalam semester 1 nih akan belajar tentang parlimen , sistem demokrasi , teori politik tertentu , isu politik , proses politik dan isntitusi politik di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa . 
pengantar perancangan dan pengurusan pembangunan 
dalam subjek nih akan belajar tentang teori dan isu pembangunan sejagat khususnya isu isu berhubung dengan pembangunan negara negara membangun . 
okay , sesungguhnya kos SK ini mostly membaca okayyy . cuma untuk ekonomi je ada kira sikit then , graf bersepah . HAHAHAHAHA . but , you will enjoy it. 
Ada yang kata kos nih tak laku . bla bla bla . Percayalah setiap orang ada rezeki masing masing . berapa ramai yang ada pelajaran dalam bidang yang hot tapi masih menggangur ?  percayalah pada diri masing masing . 
ada apa apa soalan boleh email saya , atau nak pm di facebook pun boleh . jangan malu jangan segan , rosak masa depan anda kalau anda ambil kos yang tak minat di sebabkan nak glamour . 
 "eh tipah , kos apa skarang ?"
"aku kos bla bla ."

Okaylah , kalau nak tahu lebih mendalam . Pm personal okay ! Gerak lu , pape roger . 

You Might Also Like

10 budak baik

  1. salam...saya pelajar lepasan STPM yang baru dapat keputusan.. sekarang ini baru nak isi upu tapi tak tahu nak ambil apa sebab banyak sangat kos yang ditawarkan.. kalau ambil sk.. apa kerjaya yang boleh kita ceburi??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kerja mcm mcm, cth nya dlm HR, dlm PTD. Kerja kerajaan

      Delete
  2. klau yg dah keje boleh ke dari spm ambk kos ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pasti pulak . boleh rujuk dgn USM sndiri

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Assalam sis, kos ekonomi tu kira kira dy byk x?n bljar ap slain graf? Sbb sy mmg xda bsic ekonomi n math lemah skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam , kalau tak ada basic pun boleh je ambik eko . kalau awak lemah math , awak kena lebihkan usaha sikit sbb ada subjek kira kira . sy tak ingat subjek tu nama apa .

      Delete
  5. Assalam, saya pelajar lepasan stpm. Baru dpt tawaran SK di USM masuk 18/9 ni. Nk tanya pendapat setiap sem awak buat mcm mana? Selalu berapa kursus yg awak daftar utk setiap sem

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam , tahniah dan selamat datang . setiap sem selalunya sy ambik 6 subjek . nnti bila dah masuk awak akan diberi satu buku panduan untuk awak jadikan rujukan . kat situ dah lengkap planning untuk subjek awak sepanjang 4 tahun awak kat USM .

      Delete

Terima kasih sebab sudi membaca :)
Komen anda, amat saya hargai .

728 x 90

tarik penting

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Friendship tickers


Daisypath Friendship tickers


Daisypath Friendship tickers