Jom Ketahui Rahsia disenalik tulisan Anda!

01:42:00

Pertama : Tekanan 

i. Tekanan yang kuat 
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di 
bahagian belakang kertas. 
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif 

ii. Tekanan yang ringan 
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan

i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak
memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)

ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak
memakai otak di sebelah kiri (otak logical)

Ketiga : Kecondongan

i. Condong ke kanan
· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain,
peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
sayang,
berani, pemurah

ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat
setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang

iii. Tegak
· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan
sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah

iv. Campur-campur
· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang
perempuan datang bulan (maaf)

Keempat : Kerapatan

i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau
kedekut

Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z

i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah,
mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan
kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri

Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)

i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana 

You Might Also Like

7 budak baik

  1. teringat kawan kepada lecturer saya beliau dalam bidang psikologi ni. mmg ada la pengaruhnya tulisan2 ni

    ReplyDelete
  2. Banyak rupanya petanda emosi seseorang tu dari tulisan 😃
    .
    Kalau tak baca sis punya artikel ni mungkin Maznee pun tak tahu.
    .
    Ada orang suka tulis dengan gaya berbeza
    .
    Adakah orang tu ada 2 personaliti
    .
    Hehe

    ReplyDelete
  3. tulisan ju refer tekanan kuat/tulisan tajam2/tegak/jarang2 hahaha

    ReplyDelete
  4. Tulissn kak ana berubah2. Tp semuanya buruk jugak😅

    ReplyDelete
  5. compare diri dgn personaliti, some mcm betul but rasa mcm general je en sifat yg dia beri.

    ReplyDelete
  6. Tulisan kite bulat2.. Tp mcm byk yg betul la...

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi membaca :)
Komen anda, amat saya hargai .

728 x 90

tarik penting

Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Anniversary tickers


Daisypath Friendship tickers


Daisypath Friendship tickers


Daisypath Friendship tickers